Web Informer Button

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Βιωματικό Σεμινάριο - Η Επιστροφή της Θεάς και ο Σκιώδης Εαυτός μας

Αφού πέρασαν οι χαρούμενες απόκριες και η πολυεμπορική μέρα του αγ. Βαλεντίνου (την οποία μια χαρά πέρασα μόνη μου αναλογιζόμενη χαρούμενα πως τουλάχιστον γιορτάζω με την αγάπη μου όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου ;)) αποφάσισα να εκδώσω ένα άρθρο ενός πολύ αγαπητού μου φίλου (με την άδεια του) το οποίο είναι μέρος ενός καταπληκτικού βιωματικού σεμιναρίου που οργανώνει και το οποίο είχα την τύχη να παρακολουθήσω παλιότερα.

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαρτίου στην Αθήνα και την Εαρινή Ισημερία, Κυριακή 21 Μαρτίου στην Τρίπολη, στο άλλο μου μπλογκ: http://oiko-iasis.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

Έχω παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια, αλλά το συγκεκριμένο είναι ένα από τα καλύτερα σεμινάρια στα οποία έλαβα μέρος (μιλώντας αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά)! Υπάρχουν διάφορα σεμινάρια για να βρεις ποια θεά σου ταιριάζει περισσότερο αλλά δυστυχώς τα περισσότερα είναι ένα αλλαλούμ. Δηλαδή μπορεί να το πάνε γύρω γύρω, στις διάφορες θεότητες, αλλά όχι στην ουσία που ψάχνεις.
Κι εδώ όχι μόνο ανακάλυψα ποιες ιδιότητες θεάς - θεές - διαθέτω μέσα μου (και μπορώ να χρησιμοποιήσω ανά πάσα στιγμή) αλλά και τις αρνητικές πλευρές μου, ειδικά αυτές που φαίνονται πολύ δύσκολα.
Αυτή η αρνητική πλευρά του εαυτού σου που κρύβεται βαθύτερα μέσα σου αφού είναι αναπόσπαστη συνδεδεμένη με την ύπαρξή σου, είναι αυτή που αναλύει περισσότερο το παρακάτω άρθρο και ονομάζεται σκιώδης εαυτός.
Τα κρυμμένα αρνητικά κομμάτια του εαυτού μου δεν τα βλέπουν εύκολα ούτε κι αυτοί που με γνωρίζουν καιρό. Κι όμως, θυμάμαι χαρακτηριστικά, με το συγκεκριμένο σεμινάριο ήταν η στιγμή που τα έφερα στην επιφάνεια και τα είδα με τα ίδια μου μάτια! Ψάχνοντας και σκαλίζοντας ακόμα περισσότερο το θέμα, βρήκα το όνομα του σκιώδη εαυτού μου και αφού μπόρεσα και το αναγνώρισα, είναι μια συνεχής επιτυχία κάθε μέρα της ζωής σου να το καταλαβαίνεις αλλά αντί να το πολεμάς, να το αποδέχεσαι και να το επικυρώνεις, καταφέροντας να προχωρήσεις παραπέρα, στο επόμενο μονοπάτι της εξέλιξής σου.
Επιπλέον, λέγοντας για τις συγκεκριμένες θεϊκές ιδιότητες που ανακαλύπτεις, είναι ποιες δυνάμεις της Θεάς κρύβεις μέσα σου και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις στην κατάλληλη στιγμή. Η Θεά ή θεϊκή ιδιότητα έχει πολλές μορφές. Και είναι εμφανής σε όλες τις θρησκείες του κόσμου. Μια χαρακτηριστική τριάδα μορφών είναι η Κόρη-Μητέρα-Γραία αλλά δεν στέκει μόνο εκεί, καθώς μπορεί να καλύπτει όλο το φάσμα της δημιουργίας και της καταστροφής, της ζωής και του θανάτου.
Το σεμινάριο όμως απευθύνεται σε γυναίκες. Ελπίζω να μπορέσει να ξαναδημιουργηθεί σεμινάριο για όσους άνδρες ενδιαφέρονται (με τις αρσενικές θεότητες - ιδιότητες φυσικά) αλλά έχω δει σε τέτοιες περιπτώσεις δυστυχώς προκύπτουν θέματα εγωισμού ή οι άνδρες δεν είναι εύκολο να ανοιχτούν ή να αποκαλύψουν τα ελαττώματά τους, ειδικά μπροστά σε άλλους άνδρες.
Πάντως, αν δεν αρκεί το ελληνικό πάνθεο θεοτήτων για να ανακαλύψετε τις κρυφές δυνάμεις σας, μπορείτε φυσικά να ψάξετε και σε οποιοδήποτε άλλη θεότητα νιώθετε πιο κοντά στο είναι σας...

Παρακάτω το άρθρο...


Ο Σκιώδης Εαυτός Μας 

Όταν γεννιόμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο της γήινης μορφής, φέρνουμε μαζί μας ένα νεφελώδες αστρικό σώμα, το οποίο είναι μέρος της προσωπικότητας και του νου μας. Είναι ένα είδωλο σκιάς αυτού που είμαστε, είτε αυτό αποτελείται από προτερήματα είτε από ελαττώματα, και περιέχει όλα τα μέρη του εαυτού μας που είναι κρυμμένα από τα μάτια της κοινωνίας.


Ο Σκιώδης Εαυτός αποτελείται κυρίως από όλα τα καταπιεσμένα αρνητικά συναισθήματα, τις καταπιεσμένες επιθυμίες και τις απωθημένες έντονες και επώδυνες συγκινήσεις που έχουμε βιώσει. Συγκρατεί στη δομή του ξεπερασμένες κοινωνικές αντιλήψεις ιδιαίτερα αυτές που βασίζονται στις διαφορές των φύλων, στη σεξουαλικότητα, όπως και στα διάφορα στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Οι περισσότερες από τις όψεις του είναι αρνητικές, αλλά κάποιες είναι θετικές. Οι θετικές αυτές όψεις ήταν το αντικείμενο εξέτασης και εκμετάλλευσης των αρχαίων μυστηριακών θρησκειών, των μαγικών τελετών του Παγανισμού και του Σαμανισμού, και των μάγων θεραπευτών παλαιότερων εποχών της γης, τις οποίες σήμερα οι περισσότεροι από εμάς κρατάμε κρυμμένες για να αποφύγουμε τον εξοστρακισμό και την κοινωνική κατακραυγή. Σε κάποιους οικογενειακούς και πολιτισμικούς κύκλους των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών το να δείχνει κανείς συμπόνια, εμπάθεια ή άλλα συναισθήματα θεωρείται αδυναμία!

Ο Σκιώδης Εαυτός αρχίζει να χτίζεται την ημέρα που γεννιόμαστε, αν όχι και από πολύ πιο πριν…Υπάρχει μέχρι τη στιγμή που πεθαίνουμε αν και κάποια τμήματά του επιβιώνουν και μετά το φυσικό θάνατο. Αναπτύσσεται κάθε φορά που μένουμε προσκολλημένοι πάνω σε αρνητικά συναισθήματα. Είναι το αντίθετό μας και γίνεται μια σταθερή αντίθεση σ’ αυτό που πραγματικά θέλουμε. Κερδίζει δύναμη όταν αρνούμαστε την ύπαρξή του, και προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της ζωής μας.

Ο Σκιώδης Εαυτός θέλει να αποτύχουμε σε κάθε τομέα της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου και του δρόμου της απελευθέρωσής μας από την ύλη.

Το τμήμα του Σκιώδους εαυτού το οποίο περιέχει θετικές όψεις, είναι καλό, ακόμη και αν περιέχει τάσεις και χαρακτηριστικά που έχουμε αρνηθεί, για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν μπορείτε να προσεγγίσετε τον Σκιώδη Εαυτό με σκοπό να τον καταστρέψετε, καθώς αυτός αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του εαυτού σας, το οποίο δεν μπορείτε, δεν γίνεται και δεν πρέπει να χάσετε. Ολόκληρη η ύπαρξή μας εδώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μ’ αυτόν. Όλοι πρέπει να μάθουμε να τον κατανοούμε και να τον αντιμετωπίζουμε ανοιχτά και τίμια. Ο Σκιώδης Εαυτός περιέχει κάποια θετικά στοιχεία χωρίς τα οποία η ζωή μας σαν ενσαρκωμένα όντα εδώ, δεν θα ήταν εφικτή.

Για να καταλάβουμε τη Σκιώδη φύση αυτού του εαυτού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε λίγη ψυχολογία. Ο Καρλ Γιουνγκ, ένας από τους σημαντικότερους πατέρες της σύγχρονης ψυχολογίας, ήταν ταυτόχρονα σπουδαίος μελετητής του απόκρυφου εσωτερικού κόσμου. Οι ονομασίες που αυτός έδωσε για τις πολλές όψεις της ανθρώπινης ψυχής, καθιερώθηκαν στην διεθνή ορολογία σαν το ‘Εγώ, η ‘Σκιά’ (οτιδήποτε υπάρχει στην ψυχή πέρα από το συνειδητό ‘Εγώ’), η Άνιμα (η θαμμένη θηλυκή πλευρά του άνδρα), ο Άνιμους (η θαμμένη αρσενική πλευρά της γυναίκας), το Προσωπικό Ασυνείδητο και το Συλλογικό Ασυνείδητο, η Περσόνα (ο μανδύας-πέπλο του Εγώ) και ο Εαυτός - Ψυχή (το κέντρο και το βασικό θεμέλιο της ψυχικής μας ύπαρξης).

Το μεγαλύτερο τμήμα της Ψυχής είναι ασυνείδητο, πέρα από το βεληνεκές αντίληψης του Εγώ μας, όμως επηρεάζει έντονα τη συμπεριφορά του Εγώ χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε. Η Ψυχή είναι επίσης ασυνείδητα συνδεδεμένη με το συλλογικό ασυνείδητο, σαν ένα αποκομμένο τμήμα του συλλογικού, και συχνά γνωρίζει καλύτερα ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες από όσο τις γνωρίζει το Εγώ. Το Εγώ από την άλλη μεριά κατέχει δώρα τα οποία το ασυνείδητο δεν διαθέτει, όπως την ικανότητα να αναλύει και να κατηγοριοποιεί τις προσλαμβάνουσες πληροφορίες, να σκέπτεται με λογικά βήματα, και να επικοινωνεί με τον Εαυτό μέσω των λεπτοφυών και εξελιγμένων μέσων της ομιλίας και του λόγου.

Όταν η επικοινωνία μεταξύ της Ψυχής και του Εγώ αποτυγχάνει, αρχίζουν οι εσωτερικές συγκρούσεις, που οδηγούν σε όλα τα είδη προβλημάτων, όπως η ένταση και το στρες, οι νευρώσεις, οι ψυχώσεις ακόμη και η σχιζοφρένεια και οι νευρικές κρίσεις. Εκείνο που χρειάζεται τότε είναι η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ του συνειδητού Εγώ και της Ψυχής. Το Εγώ πρέπει να αποκτήσει επίγνωση του γεγονότος ότι η Ψυχή έχει κάποια μηνύματα να του δώσει και ότι πρέπει να μάθει να αποκωδικοποιεί αυτά τα μηνύματα, τα οποία το ασυνείδητο προσφέρει με τη μορφή συμβόλων. Η Ψυχή πάντοτε είναι πρόθυμη να επικοινωνήσει μαζί μας, αν την ακούμε.

Είναι εμφανές ότι το συνολικό περιεχόμενο του Ασυνειδήτου και της Ψυχής σας δεν μπορεί ποτέ να είναι άμεσα διαθέσιμο στο Εγώ, όμως ένα μεγάλο τμήμα του μπορεί να είναι, και είναι ικανό να αφαιρεί πολλές από τις κύριες συγκρούσεις, αυξάνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα του Εγώ και διδάσκοντάς το τα μαθήματα που η Ψυχή έχει προγραμματίσει να πάρει. Όσο περισσότερο το Εγώ μαθαίνει αυτά τα μαθήματα και δρα αποτελεσματικά πάνω τους, τόσο πιο κοντά έρχεται στην φύση του Ανώτερου Εαυτού και συνδέεται μαζί του.

Στο μικρό αυτό, αλλά συμπυκνωμένο και αυτοτελές σεμινάριο, θα προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τη σύγκρουση των όψεων της Ψυχής με το Εγώ και να την ενοποιήσουμε με την Κοσμική Ψυχή, τη Μεγάλη Θεά μέσα μας, όπως και να αναπτύξουμε τη δύναμη και την αυτογνωσία εκείνη που θα σας δώσει τη δυνατότητα να πετύχετε αποτελέσματα που είναι πέρα από τις συνηθισμένες ικανότητες που χρησιμοποιούσατε μέχρι σήμερα.

Η διάλυση των αλληλοσυγκρούσεων μεταξύ της ανθρώπινης Ψυχής και του Εγώ είναι η βάση όλης της Αυτογνωσίας. Απελευθερώνει και διοχετεύει σε κανάλια έκφρασης τις δυνητικά απεριόριστες ψυχικές δυνάμεις οι οποίες είναι έμφυτες σε όλους μας. Όταν εσείς και ο Σκιώδης εαυτός σας ολοκληρώσουν την μεταξύ τους επικοινωνία, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε το μελλοντικό ταξίδι της Ψυχής σας, θα είστε επίσης σε θέση να επιστρέψετε στο Λευκό Φως που οριοθετεί και προστατεύει τον φυσικό αυτό κόσμο.

Σας το εύχομαι ολόψυχα…
Μιχάλης Ροδόπουλος

Πληροφορίες για το σεμινάριο στο http://oiko-iasis.blogspot.com/2010/02/blog-post.html ή στα τηλ: 211-7506878, 6-9 μ.μ.
 

0 ανεμομαζώματα:

Blog Widget by LinkWithin

"Magical Template" designed by Blogger Buster